Meningkatkan Kesetiaan Pelanggan Anda Cara Mudah

Orang mungkin menganggap pemberian hadiah korporat hanya dilakukan oleh syarikat besar yang membuat berjuta-juta dolar setiap tahun. Ya, benar bahawa kebanyakan perniagaan besar pasti memberi banyak faedah dan penghargaan kepada rakan perniagaan mereka dan klien mereka untuk memastikan perniagaan mereka. Amalan ini adalah satu yang berharga, tetapi bukan satu yang perlu dihadkan kepada syarikat-syarikat bilion dolar.

Tidak kira berapa saiz perniagaan anda, adalah amalan yang baik untuk memastikan perniagaan anda sentiasa di dalam minda pelanggan dan rakan perniagaan anda. Bakul hadiah korporat (corporate gifts basket) adalah salah satu cara yang paling popular untuk menunjukkan penghargaan kepada orang-orang yang telah menyumbang kepada kejayaan syarikat anda. Bakul hadiah korporat adalah bakul atau bekas yang dihiasi dengan menarik yang mengandungi pelbagai jenis barangan makanan atau hadiah lain. Terdapat banyak bakul hadiah yang menarik dan lebih kecil yang cukup murah. Hadiah-hadiah ini masih boleh mencapai matlamat untuk memberi kesan yang baik pada pelanggan terbaik dan bahkan pelanggan masa depan anda.

Paling lazim, hadiah-hadiah ini diberikan kepada pelanggan pada penghujung tahun sekitar cuti. Ia membolehkan mereka tahu betapa anda menghargai perniagaan mereka pada tahun lepas dan berapa banyak yang anda inginkan untuk bekerja bersama mereka sekali lagi pada tahun baru yang akan datang.

Bakul hadiah terbaik untuk diberikan kepada rakan perniagaan adalah bekas yang menarik dan dipenuhi dengan pelbagai jenis makanan atau barang yang dikumpulkan bersama. Sebagai contoh, bakul berkualiti tinggi yang mempunyai pemilihan gourmet coklat truffles, buah segar dan pelbagai jenis pencuci mulut dan pastri lain adalah berpatutan dan memberi gambaran yang besar kepada mereka. Sentiasa pastikan untuk memasukkan nama dan logo syarikat anda di seluruh bakul.

Bakul hadiah korporat juga merupakan cara yang sangat berkesan untuk menjaga moral tinggi di syarikat atau jabatan anda sendiri. Bakul hadiah hebat untuk disampaikan kepada pekerja sebagai pernyataan Kudos, atau pekerjaan yang dilakukan dengan baik bersungguh-sungguh untuk menyelesaikan projek tepat pada waktunya dan di bawah anggaran. Ia juga menjadi hadiah ucapan tahniah apabila seseorang di pejabat mendapat promosi. Satu lagi dilema yang besar yang diselesaikan oleh bakul hadiah korporat ialah apa yang akan diberi kepada bos untuk ulang tahunnya atau untuk Krismas. Berbagai hadiah yang indah dapat disepakati dan dibeli oleh semua orang.

Sebenarnya tidak kira jika anda bekerja untuk sebuah syarikat kebangsaan atau pejabat insurans empat orang; memilih bakul hadiah boleh menjadi penyelesaian yang menyenangkan untuk banyak situasi. Selain itu, terdapat juga ratusan laman web yang mengkhususkan diri dalam menyediakan bakul hadiah untuk sebarang kesempatan. Sesetengah laman web menumpukan pada bakul hadiah korporat secara eksklusif dan mereka boleh menawarkan pelbagai variasi dan pilihan harga yang luas. Kebanyakan bakul hadiah korporat ini mempunyai bekas atau asas seperti karya seni yang boleh digunakan sebagai pusat tumpuan di pejabat, yang bermaksud pelanggan yang anda berikan kepada mereka hadiah akan mempunyai peringatan kepada anda setiap kali mereka melihatnya. Oleh sebab itu, pastikan logo dan nama syarikat anda sentiasa ada di bakul atau bekas hadiah yang diberikan.

Banyak laman web menyedari bahawa pemberian hadiah korporat mempunyai ramalan yang lebih serius daripada hadiah ulang tahun kepada kakak ipar anda. Perniagaan boleh hilang berdasarkan tingkah laku atau hadiah yang tidak sesuai. Kebanyakan syarikat hadiah lebih berhati-hati dalam mencari barangan yang paling citarasa berkualiti tinggi untuk dimasukkan dalam bakul mereka. Mereka juga cuba membuat hadiah yang tidak dibuang apabila semua hidangan telah dikeluarkan dan dimakan. Mereka menyedari bahawa hadiah ini mewakili perniagaan dan wang untuk syarikat anda dan mereka berusaha untuk membuat produk yang memberi impak yang tinggi kepada syarikat.

Siasat beberapa laman bakul hadiah untuk diri sendiri dan lihat jika anda tidak bersetuju bahawa ini adalah amalan yang anda tidak mampu buat. Dan kemudian pertimbangkan semangat pejabat anda dan bagaimana ia dapat diperbaiki dengan sedikit TLC dari bos atau penyelia. Sesetengah syarikat membeli satu sebulan dan membuat cabutan pemenang. Bukan dengan wang, tetapi pekerja mendapat tiket untuk cabutan bulanan setiap kali mereka cemerlang dalam projek atau menyimpan wang syarikat atau melakukan apa sahaja yang meletakkan perniagaan pada keadaan baik. Tidak kira apa saiz perniagaan anda, ia pasti dapat manfaat daripada pelan seperti ini.

Jenis pemberian hadiah korporat ini boleh memberi manfaat walaupun anda seorang jurujual yang bekerja dengan sendiri. Anda mempunyai senarai pelanggan dan komisen anda mungkin bergantung kepada perniagaan berulang. Tidak ramai jurujual yang berada dalam perniagaan yang tidak mempunyai persaingan. Terdapat banyak syarikat lain dan jurujualan yang semua bersaing untuk mensasarkan pelanggan anda dan membuat pelanggan mereka sendiri. Kadang-kadang, ia adalah seseorang yang menambah sentuhan peribadi, yang mengingati hari lahir dan ulang tahun dan yang memberikan hadiah yang indah sekali atau dua kali setahun yang akan menjaga pelanggan mereka sepanjang hayat. Rancang menjadi salah seorang jurujual seperti ini.

Jika perniagaan anda agak kecil dan keuntungannya tidak cukup besar lagi untuk membiayai hadiah seperti ini, anda masih boleh lakukan. Pertimbangkan untuk mengumpulkan bersama bakul hadiah anda sendiri. Lihat jenis bakul korporat yang terdapat dalam talian dan dapatkan maklumat hadiah daripada mereka. Perhatikan pada tahun ini sebarang jualan di kedai-kedai seni dan kraf. Ramai menawarkan jualan tahunan di semua keranjang rotan dan pasu hiasan, guci dan asas lain yang cantik untuk bakul hadiah anda. Ambil kesempatan untuk membeli coklat, kopi, teh dan lain-lain lagi secara online sama ada di kedai-kedai gudang keahlian. Melakukannya dengan cara ini, terutamanya jika anda merancang lebih awal, anda boleh menjimatkan banyak kos dan masih mempunyai susunan yang indah yang akan menarik pelanggan dan rakan perniagaan anda.

Bakul hadiah korporat sesuai untuk setiap perniagaan bersaiz dan anda mungkin mendapati bahawa kebaikan tambahan yang ditawarkan mungkin terlalu sukar untuk beroperasi tanpanya. Cuba amalkan amalan ini dan lihat jika anda tidak memperolehi peningkatan dalam keuntungan dan kesetiaan pelanggan anda.

Adakah perniagaan anda sudah mempunyai program kesetiaan pelanggan? Jika belum dan berminat untuk memiliki satu program kesetiaan pelanggan sendiri dengan harga serendah RM400/setahun disamping berpeluang menjana income pasif, sila hubungi kami di 019-4400949 atau admin@autopilotprofits.com.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.