100 Strategi Program Kesetiaan Pelanggan (Customer Loyalty): Strategi 5 & 6

Strategi 5: Beri pelanggan ganjaran dengan wang tiruan (pretend money). Ia mungkin untuk pelanggan yang melihat foto/gambar anda. Ia boleh mengalakkan mereka untuk membeli keahlian laman web anda.
Strategi 6: Memberikan prospek dengan dana maya. Mungkin bagi mereka yang melihat demonstrasi anda. Ia boleh memberi jaminan kepada mereka untuk membeli e-kelas anda.

 

#programkesetiaanpelanggan

#customerloyaltyprogram

www.autopilotprofits.com.my

Nota: Program Kesetiaan Pelanggan (Customer Loyalty Program) lazimnya diamalkan oleh syarikat-syarikat besar contohnya kad Mesra Petronas, Bonuslink dll. Ini kerana perlaksanaan program kesetiaan pelanggan ini biasanya memerlukan kos yang tinggi meliputi kos sewa program, kos sediakan kad dan sebagainya. Oleh kerana kos yang tinggi ini tidak banyak usahawan kecil & sederhana tidak mampu untuk melaksanakan program sedemikian. Namun sekarang sudah ada program kesetiaan pelanggan yang perlukan kos rendah & termampu oleh UKS. Salah satu program kesetiaan pelanggan ini hanya memerlukan Mykad sahaja. Jika anda berminat untuk melaksanakan program kesetiaan pelanggan tapi tidak mempunyai badget yang tinggi sila hubungi kami
di 019-4400949 atau admin@autopilotprofits.com.my

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.